sreda, 8. februar 2017

Meč

Meč!

Nepodpisano
(Urednik: Ciril Kovač)
Objavljeno v tisku, 1936
     
»Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem na zemljo mir, nisem prišel, da prinesem na zemljo mir, ampak meč. Prišel sem namreč, da ločim sina od očeta in hčer od matere in snaho od tašče; in človeku bodo sovražniki njegovi domači« (Mt 10, 34—37).
 
Svet hoče Kristusa vreči s prestola; zato pomeni njegov prihod boj s svetom. Tudi mi bomo morali priznati resnico, da je na svetu boj. Ako hočemo biti Kristusovi, ne smemo imeti za svojo poglavitno nalogo, da bi bili vsem po godu, da bi delali tako, da bi bilo vsem prav, da bi vsa nasprotja zabrisavali, vsa neizogibna razglasja odstranjali.
 
Tako delajo apostoli gnilega miru, tvorci novih miselnih izrodkov katoliškega liberalizma, krščanskega socializma, železnega lesa in svetle teme. Sklicujejo se, da je Kristus klical: Blagor mirotvorcem (Mt 5, 9), a pozabljajo, da se Kristusov mir razločuje od lažnega posvetnega miru; pozabljajo, da na škodo resnice, na škodo svetih božjih pravic ni pravega miru.
 
Vse to se upira naši sebičnosti, ki poniževalno istoveti Kristusov mir z lažnivo strpljivostjo, nemoško bojazljivostjo, strahopetno popustljivostjo od Kristusovih načel. A resnica je, da je na svetu zlo, da je to zlo napadalno in da se je proti zlu treba boriti.
 
Sv. Pavel prispodablja življenje kristjana vojaški službi ne zato, da bi po pesniško duhovičil ampak, da bi učil važno resnico krščanske življenjske modrosti, ko opominja svoje vernike, naj si nadeno bojno opravo božjo (prim. 2 Kor 10, 4, 1 Tes 5, 8) in spodbuja Timoteja: »Trpi tudi ti kakor vojščak Jezusa Kristusa« (2 Tim 2, 3).
 
V neki napačni humanosti bi radi ljubili, česar Bog ne more ljubiti, neresnico. Ne znamo sovražiti zmote, zato tudi ne znamo ljubiti tiste, ki so v zmoti. Je boj iz sovraštva, kar je zmeraj nravno zlo in nekrščansko; a je tudi neki boj, ki je svet boj iz ljubezni. Ljubezen se mora znati tudi bojevati, da ne postane »kruta milosrčnost«, kot pravi sv. Avguštin.
 
Ne trdimo, da je boj iz ljubezni lahak, najtežji je, največjega napora vseh sil zahteva in brez milosti je nemogoč; razločevati mora med zmoto in tistim, ki je v zmoti, kar zahteva velikega spoznanja in samopremagovanja; le to trdimo, da je na svetu boj, da je boj iz ljubezni svet — in težak, da se moraš bojevati tudi Ti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar